Weyts wil af van reservatieplicht bij De Lijn

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil af van de reservatieplicht voor mensen met een beperking als ze een bus willen nemen van De Lijn. Vandaag moeten ze minstens 24 uur op voorhand hun reis aankondigen. "Stigmatiserend en een rem op een normaal sociaal leven", aldus Weyts.
Jasper Jacobs

Weyts deed zijn plannen uit de doeken op de "Ik wil erbij!"-happening van Hart voor Handicap, een initiatief van De Standaard in samenwerking met Cera en vzw Konekt. Het doel van Hart voor Handicap is mensen met een beperking meer betrekken bij de samenleving.

De minister zei op het evenement dat hij volop achter die doelstelling staat. "In andere Europese landen heeft men meer oog voor mindermobiele medemensen", stelt Weyts. "Ik wil werk maken van een inhaalbeweging". De minister schuift daarom vier speerpunten naar voor.

"Reservatieplicht is stigmatiserend"

Het eerste punt is het afbouwen van de reservatieplicht. Die bepaalt dat reizigers met een beperking minstens 24 uur op voorhand hun reis moeten aankondigen. "Een serieuze rem op een normaal sociaal leven", aldus Weyts. "Veel mensen met een beperking ervaren dit ook als zeer stigmatiserend." Samen met De Lijn werkt de minister aan het permanent toegankelijk maken van prioritaire lijnen. Op lijnen die volledig toegankelijk gemaakt zijn, zal daarna geen reservatieplicht meer gelden.

Ten tweede wil Weyts ook de enkelvoudige reservatie herbekijken. Vandaag kan men een reiziger met een beperking assistentie weigeren wanneer een andere reiziger reeds assistentie krijgt. "Heel pijnlijk voor gezinnen waar meerdere gezinsleden een beperking hebben", luidt het.

App zegt wanneer je moet afstappen

Ten derde lanceert Weyts een gloednieuwe app van De Lijn, die reizigers waarschuwt wanneer ze moeten afstappen. Zo krijgen blinden en slechtzienden op bussen of trams zonder halteaankondiging tijdig een waarschuwing. De app is sinds deze week beschikbaar in Google Play en de appstore van Apple.

Tot slot wil Weyts werk maken van beter toegankelijke bushaltes. Van de ongeveer 40.000 Vlaamse bushaltes is amper 2 tot 3 procent goed toegankelijk voor reizigers met een beperking. "Dat cijfer moet stijgen", zegt Weyts.