"Scheepvaartverkeer vanmiddag al stil door stakingsactie"

Het scheepvaartverkeer in Antwerpen, Gent en Zeebrugge zal vanmiddag al stil liggen, als gevolg van de staking van de zee- en kustloodsen. Dat zegt Michel Defer, hoofdafgevaardigde van de ACOD. Het Antwerps Havenbedrijf bevestigt.

De zee- en kustloodsen starten vanmiddag omstreeks 17.00 uur al met hun acties in het kader van de provinciale actiedag. Ze worden daarin gesteund door collega's van de maritieme dienstverlening die de loodsboten bedienen en de scheepvaartbegeleiding (radartorens), aldus de vakbondsman.

Als gevolg daarvan is er geen afvaart meer van Antwerpen en Gent vanaf 13.00 uur, en geen opvaart meer naar beide havens vanaf 12.00 uur, aldus Defer. Voor Zeebrugge geldt dat vanaf 17.00 uur. "Het scheepvaartverkeer ligt stil", aldus Defer.

De actie loopt nog tot morgen middernacht. Het scheepvaartverkeer zal tot dan stil liggen, aldus de vakbondsman.

Ook al plannen de vakbonden morgen provinciale acties in onder meer Antwerpen en Limburg, toch heeft de actie van de loodsen gevolgen voor het ganse scheepvaartverkeer. Dat is een gevolg van de aard van de scheepvaartactiviteiten, legt Defer uit. Als men niet kan garanderen dat een schip later op de dag een loods aan boord krijgt, wordt er niet gevaren.

Nog volgens de vakbondsman liggen zowat 33 schepen te wachten voor afvaart (van haven naar zee) in Antwerpen, in Gent 1 en in Zeebrugge een 7-tal. Zowat dertig schepen liggen op zee te wachten voor een loods.

Een woordvoerster van het Antwerps Havenbedrijf bevestigt dat het scheepvaartverkeer vanaf 12.00 en 13.00 uur aan het afnemen is, tot het zal stilvallen.

Meest gelezen