"Voorstel voor 30 urenweek komt van andere planeet"

"Dit voorstel komt van een andere planeet." Dat zegt bedrijfsleidster en N-VA-parlementslid Grete Remen over het idee van de vrouwenbeweging Femma om een 30 urenweek in te voeren. "Het is niet realistisch en onbetaalbaar", zegt ze in "De zevende dag". Ilse De Vooght van Femma spreekt dat tegen en noemt het een kwestie van keuzes maken.
Grete Remen is bedrijfsleidster bij Damhert en N-VA-parlementslid.

Het debat over de combinatie van arbeid en gezin wordt weer volop gevoerd. Aanleiding is het op Facebook druk rondgaande opiniestuk van journaliste Ilse Ceulemans over de moeilijkheden die moeders ondervinden om hun job te combineren met de zorg voor de kinderen.

Femma ziet een oplossing in een werkweek van 30 uur. "Wij trekken aan de alarmbel omdat we zien dat heel veel mensen de combinatie niet meer aankunnen. Het is heel moeilijk om arbeid en gezin met twee voltijds gerund te krijgen. We zien dat veel vrouwen deeltijds gaan werken om de boel draaiende te houden, met alle gevolgen vandien voor hun carrière. Dat zien wij niet zitten", zegt beleidsmedewerker Ilse De Vooght (foto onder).

Grete Remen, bedrijfsleidster van voedingsbedrijf Damhert en Vlaams Parlementslid voor N-VA, schiet het idee af. "Dit lijkt me alsof het van een andere planeet komt", zegt ze. "De laatste vier maanden zijn onze beleidsmensen heel intens bezig geweest om ons sociaal welvaartsmodel veilig te stellen. We staan voor enorme budgettaire uitdagingen. Ik ben van oordeel dat dat enkel kan als mensen langer en meer werken."

"Onze samenleving heeft een kost. We hebben een stabiele en veilige samenleving. Daar moeten we allemaal een bijdrage aan leveren. We kunnen er niet omheen: we zullen allemaal langer moeten werken", aldus Remen. Ze zegt niet dat het aantal uren in een werkweek omhoog moet, maar het aantal effectief gepresteerde uren is nu wel te laag volgens haar.

Remen illustreert dat met cijfers van de OESO. "We werken in België eigenlijk veel te weinig. We hebben een 38 urenweek, maar als je alles uitrekent kom je maar aan 30,19 uur per week. Dat is veel te weinig. Hoe komt dat? We hebben veel vakantie, we maken gebruik van veel verlofstelsels. Dat is niet langer houdbaar. Wie gaat dat betalen?"

"Welke kosten hebben we nu?"

De Vooght benadrukt dat het huidige systeem ook zijn kosten heeft. "Welke kosten hebben we nu? Eén op de tien werknemers slikt antidepressiva. Twee op de drie Belgen heeft stress op het werk. Ziekte, burn-out, stress, dat zijn ook kosten voor de samenleving."

Ze spreekt tegen dat het plan onbetaalbaar en onrealistisch is, zoals Remen zegt. "Het is een kwestie van keuzes maken. Kiezen we ervoor om langer te werken, dan moeten we dat compenseren doorheen de loopbaan. Kiezen we ervoor om straaljagers te kopen? Het verhaal dat er geen alternatief is en dat we moeten besparen, daar gaan wij tegenin."

Minder werken = minder ziekteverzuim?

"Het is niet bewezen dat je met minder werken minder ziekteverzuim hebt en minder burn-outs. Werken kan ook heilzaam zijn en geeft je structuur", reageert Remen. De bedrijfsleidster vindt wel dat werkgevers ook een verantwoordelijkheid hebben. "Ik heb veel vrouwen in mijn bedrijf. Ik pas glijdende uren toe en telewerk. Ik denk er zelfs aan om kinderopvang te organiseren."

"Het is niet zo dat de best presterende economieën diegene zijn waar er de meeste uren geklopt worden", benadrukt De Vooght nog. Ze vindt dat er in elk geval iets moet gebeuren om de huidige "citroenloopbaan" tegen te gaan en is scherp voor de Vlaamse regering, die kinderopvang duurder maakt en de mogelijkheden voor tijdskrediet inperkt.

Meest gelezen