Homans: “Onbewoonbaar is niet hetzelfde als ongeschikt”

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft in ons programma “De zevende dag” verduidelijkt dat huizen die tegen 2020 geen dakisolatie hebben, niet onbewoonbaar verklaard worden.

Volgens een bericht in Het Laatste Nieuws hebben de eigenaars van zo'n 400.000 Vlaamse woningen nog vijf jaar tijd om hun dak te isoleren. “Als dat niet gebeurd is voor 2020, dreigen de huizen onbewoonbaar te worden verklaard. Dat geldt ook voor een derde van de sociale woningen", zo schreef de krant afgelopen week op basis van informatie van Open VLD-parlementslid Mercedes Van Volcem.

“Dat was een verwarrende berichtgeving”,  zei Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) vanochtend in "De zevende dag" , “omdat er een verschil is tussen onbewoonbaar en ongeschikt."

"Onbewoonbaar gaat over echte veiligheidsmaatregelen. Dan mag je er echt niet meer in wonen. Onder mee omwille van de brandveiligheid. Ongeschiktheid is een systeem van strafpunten die je krijgt, onder andere ook als je niet in orde bent met de dakisolatie. Maar je gaat nooit uit je woning gezet worden: noch als eigenaar, noch als huurder.”