Iran acht nucleair akkoord weinig waarschijnlijk

In Wenen zitten internationale onderhandelaars voor een laatste keer samen met Iran. Morgen moet een finaal akkoord uit de bus komen, over het nucleair verrijkingsprogramma van Iran. Maar het is vrij onwaarschijnlijk dat die deadline ook echt gehaald wordt.

Iran acht de kans klein dat er morgen een nucleair akkoord is met de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad en Duitsland. Er zijn nog te veel tegenstellingen. Op 18 november begon in Wenen de laatste onderhandelingsronde. Vandaag ontmoet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Saud al-Faisal.

Het Westen verdenkt Iran ervan te werken aan een geheim kernwapenprogramma. Teheran ontkent dat het kernwapens ontwikkelt. De gesprekken hierover slepen al 10 jaar aan. In ruil voor toegevingen zou het Westen de economische sancties tegen Teheran opheffen. Het is niet duidelijk wat er gebeurt als de deadline niet gehaald wordt. De onderhandelingen verlengen lijkt de enige optie.