Opnieuw geval van vogelgriep in Duitsland

In het oosten van Duitsland is een trekvogel aangetroffen die leed aan het vogelgriepvirus. Eerder deze maand werd al eens vogelgriep geconstateerd in een kalkoenenbedrijf in Mecklenburg-Voor-Pommeren. De vogelgriep was ook al eens opgemerkt in Nederland en in Groot-Brittannië.

De ziekte werd in Duitsland vastgesteld bij een wintertaling, een soort van wilde eend. Die bleek drager te zijn van het intussen beruchte vogelgriepvirus H5N8, dat ook op de mens kan overslaan. De vogel werd gevonden in de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren in het oosten aan de Baltische Zee.

Het is het tweede geval van de ziekte in Duitsland. Eerder deze maand werd al eens vogelgriep geconstateerd in een Duits kalkoenenbedrijf. Het vogelgriepvirus is ook ontdekt bij gekweekte eenden in de Nederlandse provincie Overijssel en in Yorkshire, in het noorden van Engeland.

In België zijn er nog geen gevallen bekend, maar er worden wel maatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Zo zijn er beperkingen op tentoonstellingen en markten voor pluimvee en is er een ophokplicht voor professionele kwekers van gevogelte. Dat wordt ook aangeraden aan hobbykwekers en alle bezitters van vogels.