Oud-burgemeester Barry van Washington overleden

Marion Barry, oud-burgemeester van Washington, is overleden. Barry was vier ambtstermijnen lang burgemeester van de Amerikaanse hoofdstad, maar verdween even van het toneel door een drugsschandaal.

Wordt de machtigste lokale politicus van zijn generatie genoemd. Hij liet zijn invloed gelden tijdens de laatste twee decennia van de 20e eeuw. In 1979 werd de zwarte boerenzoon uit Mississippi voor het eerst verkozen als burgemeester van Washington. Er zouden nog drie ambtstermijnen volgen, onderbroken door een drugsschandaal.

In 1990 werd Barry namelijk opgepakt toen hij betrapt werd op het roken van crack. Barry vloog een half jaar de cel in, maar trok daarna weer de politiek en werd herkozen, eerst als gemeenteraadslid en vervolgens als burgemeester. Dat bleef hij tot 1999.

Marion Barry overleed afgelopen nacht op 78-jarige leeftijd. Hij was enkele uren eerder ontslagen uit het ziekenhuis. Zijn doodsoorzaak werd niet meegedeeld, maar hij sukkelde al een aantal jaren met zijn gezondheid.  Zo had hij diabetes, prostaatkanker en was hij ook nierpatiënt.