Pakistaanse familie moet land uit na fout opsporingsbericht

Een Pakistaanse familie dreigt het land te moeten verlaten door de nasleep van een opsporingsbericht. In het bericht was de zoon van het gezin te zien met iets dat lijkt op een wapen, maar het blijkt om een cricketbat te gaan.
De foto die in de media verspreid werd.

Enkele dagen geleden verspreidde de Brusselse politie een opsporingsbericht met een foto van een "gevaarlijke" jongeman die op de Louizalaan wandelt met onder zijn arm iets dat veel weg heeft van een vuurwapen. 

Het blijkt echter helemaal niet te gaan om een terrorist, maar om een 22-jarige Pakistaanse jongen die in Ukkel woont, Assim Abassi. Hij viel compleet uit de lucht toen hij de foto in de media zag en haastte zich naar de politie om het misverstand uit te leggen. De dag dat de foto genomen is, 24 augustus, ging hij cricket spelen in Waterloo, een sport die erg populair is in Pakistan. Om zijn cricketbat te beschermen tegen de regen had hij er een trui over gelegd.

Het opsporingsbericht heeft grote gevolgen, want ook bij de Pakistaanse ambassade, waar de vader van Abassi werkt, zijn ze blijkbaar geschrokken van de heisa. De ambassade heeft onmiddellijk de werkvergunning van de vader ingetrokken, waardoor het gezin (ouders en vijf kinderen) het recht verliest om in ons land te verblijven. Binnen de zes dagen zouden ze al moeten vertrekken naar Pakistan.

Steun op sociale media

Of het zover komt, is nog niet zeker. Op sociale media is al een campagne opgestart om de ambassade, die voorlopig niet bereikbaar is voor commentaar, te overtuigen om de beslissing ongedaan te maken en Abassi en zijn familie te laten blijven. Ecolo-parlementslid Zakia Khattabi heeft de zaak ook al aangekaart bij eerste minister Charles Michel (MR).

Assim Abassi zei vrijdag (voor het bericht kwam van de ambassade dat ze het land zouden moeten verlaten) aan de Brusselse krant La Capitale dat hij zich "beledigd en vernederd" voelt door het foute opsporingsbericht. "Het is onmogelijk om dit zo te laten. Ik wil eerherstel. Niemand, zelfs de politie niet, heeft zich al bij ons verontschuldigd."

Parket naar ambassadeur

Vanmiddag heeft het parket van Brussel gezegd dat de procureur-generaal maandag contact zal opnemen met de ambassadeur van Pakistan om het misverstand uit te leggen. Hij zal duidelijk maken dat de bewuste familie niets te verwijten valt, zegt persmagistraat Eric Van der Sypt van het federaal parket.

De politie op zijn beurt zegt dat men het opsporingsbericht weloverwogen heeft verspreid, nadat men met de eigen recherchemiddelen de man niet had kunnen vinden. De politie was extra op zijn hoede omdat de man gesignaleerd was in de buurt van enkele risicovolle gebouwen, waaronder de Israëlische ambassade. Men kon het risico niet nemen om de man niet op te sporen.

Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) klinkt het ook dat de politie correct heeft gehandeld.

Meest gelezen