Provinciale actie rond huiselijk geweld op Antwerps Theaterplein

Op het Theaterplein in hartje Antwerpen heeft de provincie Antwerpen in samenwerking met de vzw Zijn en het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen zondagmiddag een sensibiliseringsevenement gehouden rond huiselijk geweld. Er waren optredens van onder meer Katastroof, Slongsdievanongs, Halve Neuro en Tourist, die liedjes over de thematiek brachten.

Verschillende bekende Vlamingen, zoals An Nelissen, Kris Smet, Janine Bischops en Sven De Ridder, lazen getuigenissen voor. Intussen hielden organisaties die rond de problematiek werken infostandjes open.

De actie is een jaarlijks terugkerend initiatief van de provincie, die verschillende projecten rond intrafamiliaal geweld en geweld tegen vrouwen lopen heeft. "Daarnaast brengen we als provincie ook verschillende betrokken partners zoals parket, politie en hulpverlening samen rond de tafel om het juiste begeleidingsplan uit te stippelen", zegt Peter Bellens, provinciaal gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid.

 

Afgelopen jaar 300.000 vrouwen in België slachtoffer

Volgens de provincie wijzen cijfers uit dat in België 300.000 vrouwen het afgelopen jaar slachtoffer geweest zijn van fysiek en/of seksueel geweld, vaak binnen het eigen gezin. De problematiek gaat nog steeds erg gebukt onder een taboesfeer. "Wanneer er geweld wordt gepleegd in het gezin vinden alle partijen het moeilijk dit ter sprake te brengen", klinkt het. "De stap naar de hulpverlening zet men pas wanneer het geweld reeds een hele tijd aan de gang is. Mensen hebben dan echter meestal al pogingen ondernomen om aan hun omgeving - soms vage - signalen te zenden, in de hoop dat die opgepikt worden."

Het sensibiliseringsevenement wordt elk jaar georganiseerd rond 25 november, aangezien die dag door de VN uitgeroepen is tot Internationale Dag Tegen Geweld Op Vrouwen.