Sociale huurders beboet als ze geen Nederlands kennen

Sociale huurders riskeren een boete als ze niet kunnen bewijzen dat ze een mondje Nederlands spreken. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) gezegd in “De zevende dag”.

Om in aanmerking te komen voor een sociale woning gelden verschillende voorwaarden. “Eén van de voorwaarden is nu dat je de bereidheid moet tonen om Nederlands te leren. Maar daar is geen resultaat aan gekoppeld. We gaan nu van een inspanningsverbintenis naar een resultaatsverbintenis”, zegt Liesbeth Homans.

De minister ontkent dat het de bedoeling is om mensen uit een sociale woning te zetten of om de toegang tot een sociale woning te weigeren. “Dat druist ook in tegen de grondwet.”

De verplichting geldt voor iedereen, ook voor Franstaligen die een sociale woning huren. De enige uitzondering is voor analfabeten of mensen die er medisch niet toe in staat zijn. Bij hardnekkige weigering is er een boete die kan oplopen tot 5.000 euro.

"Je moet geen boek van Hugo Claus kunnen lezen"

Als mensen mekaar begrijpen helpt dat om de leefbaarheid te vergroten vindt Homans. “Ik verwacht ook niet dat de mensen een boek van Hugo Claus kunnen lezen.

"Ik verwacht gewoon dat ze de buren kunnen vragen: op welke dag ze de vuilzak moeten buitenzetten." Het Huis van het Nederlands zal bepalen of iemand voldoende Nederlands kent.