Staking is al voelbaar in de Antwerpse haven

De haven van Antwerpen ondervindt vanavond al de gevolgen van de aangekondigde staking van morgen. De schepen kunnen nu al niet meer in en uit de haven varen, aldus de loodsen.

Door het begin van de acties kunnen de sleepboten en loodsen niet meer ter plaatse geraken. Volgens Sven De Ridder van de beroepsvereniging van de loodsen kunnen de schepen als gevolg daarvan niet meer in of uit de haven varen. De actie is dus al voelbaar nog voor de staking echt begonnen is.

De staking zal dus vooral een grote impact hebben op de haven. Met enkele stakersposten willen de havenarbeiders alle omliggende bedrijven lam leggen.

Volgens Marc Loridon van de socialistische transportarbeiders is het echter wel de bedoeling om het "rustig te houden". Bij de vorige vakbondsbetoging in Brussel enkele weken geleden is het tot zware onlusten gekomen met veel schade en gewonden.

Er wordt gestaakt in de provincies Antwerpen en Limburg en in Henegouwen in Wallonië. Die maken deel uit van het protest van de vakbonden tegen de beparingsplannen van de Vlaamse en de federale regering.

Bedrijven nemen voorzorgen

Een aantal bedrijven in het Antwerpse havengebied hebben maatregelen genomen om toe te laten dat wie wil werken, dat ook kan doen.

Ze laten daarom een aantal personeelsleden overnachten in een hotel in de buurt van de haven. Sommige bedrijven uit de chemiesector hebben veldbedden aangekocht om personeelsleden te laten overnachten om te vermijden dat de productie helemaal wordt stilgelegd.