Belgische beiaardcultuur erkend als erfgoed

Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie, erkent de beiaardcultuur in België als beste praktijk in het beschermen van immaterieel cultureel erfgoed. Dat hebben de ministers Sven Gatz (Open VLD) en Joëlle Milquet (CDH), bevoegd voor Cultuur in de Vlaamse en de Franse Gemeenschap, bekendgemaakt.

De beiaard is rond 1500 ontstaan in de zuidelijke Nederlanden en is het oudste muzikale massamedium uit de geschiedenis. Vandaag is de beiaard het grootste muziekinstrument ter wereld.

De erkenning omvat zowel het beiaardrepertoire, de opleidingen, de concerttradities als de verhalen rond beiaardmuziek. Unesco waardeert de jarenlange ervaringen en acties in België voor het doorgeven en ontwikkelen van de beiaardcultuur. De organisatie roemt ze als "een voorbeeld voor erfgoedgemeenschappen overal ter wereld".

"Beiaardmuziek geeft onze steden al sinds vijf eeuwen een unieke atmosfeer", zegt Gatz. "Unesco erkent de creativiteit van beiaardiers en anderen die ervoor zorgen dat deze cultuurvorm relevant blijft voor de lokale samenlevingen van vandaag."

Het dossier uit België was het enige dat door de strenge selectieprocedure van het Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage van Unesco geraakte. Het comité vergadert van 24 tot 28 november in Parijs onder het voorzitterschap van Peru.

Meest gelezen