Pedofiele ex-priester kan niet meer naar Rwanda reizen

Een pedofiele ex-priester zal niet meer naar Rwanda kunnen reizen om daar voor weeskinderen te zorgen. Hij krijgt daarvoor namelijk geen visum meer. Dat laat het Gentse bisdom weten. De Gentse bisschop Luc Van Looy had de priester al meermaals verboden om naar Rwanda af te reizen, maar de man legde dat verbod telkens naast zich neer.

De man is momenteel met pensioen, waardoor het bisdom het eigen reisverbod eigenlijk niet kon afdwingen. Daarom had het bisdom zijn dossier bezorgd aan Rome en aan het parket.

Het bisdom had ook contact met de Ereconsul-Generaal van Rwanda en na dat gesprek is gebleken dat de betrokken geestelijke niet langer zal kunnen beschikken over een visum om naar Rwanda te reizen. "De andere maatregelen zetten we onverminderd verder", klink het bij het bisdom.

Feiten uit de jaren 80 en 90

De priester in kwestie heeft zich gedurende de jaren 80 en 90 schuldig gemaakt aan seksueel misbruik bij minderjarigen, zowel in Congo als in Sint-Amandsberg. Al die feiten zijn intussen verjaard. Voor de zaak in ons land werd destijds wel een regeling getroffen met de ouders van het slachtoffer.

"Na die feiten werd de priester met pensioen gesteld", legt Koen Vlaeminck, woordvoerder van Gents bisschop Van Looy (zie foto), uit. "Vanaf dat moment legde de man zich toe op een vzw voor weeskinderen in Rwanda, die hij in 1996 zelf had opgericht."

Toch liet het bisdom van Gent het daar niet bij. In de nasleep van de zaak-Vangheluwe kreeg de man het verbod om nog naar Afrika af te reizen voor zijn vzw. "We herinnerden hem verschillende keren schriftelijk aan dat verbod. Dat gebeurde voor het laatst in 2012. De priester heeft elke herhaling gewoon naast zich neergelegd. We weten dat hij nog altijd actief is in de vzw", aldus Vlaeminck.

Dossier overgedragen aan parket en Rome

Het dossier van de gepensioneerde priester is ook overgedragen aan de Congregatie van de Geloofsleer in Rome en het federaal parket.

Hoewel de priester intussen schriftelijk aan het bisdom gemeld zou hebben dat hij hun reisverbod toch zou respecteren, is dat tot op heden nog steeds niet het geval. Het bisdom is nu een stap verder gegaan en heeft een formeel verbod per aangetekend schrijven verstuurd.

Ook de Congregatie van Geloofsleer in Rome werd gecontacteerd. De vzw van priester is formeel gevraagd om de man te weren. Volgens de krant De Standaard zien zij echter "het probleem niet". Tenslotte zijn ook de kerkelijke oversten in Rwanda geïnformeerd. Het Gentse bisdom heeft gevraagd hen te verwittigen als de priester ter plaatse zou opduiken.

Meest gelezen