"Er is behoefte aan onderzoeksorgaan dat lessen trekt uit rampen"

"Er is behoefte aan een onderzoeksorgaan dat nationale rampen, zoals destijds het Heizeldrama of recenter de treinrampen van Pécrot en Buizingen onderzoekt met de bedoeling er lering uit te trekken. Om ervoor te zorgen dat een volgende ramp wordt voorkomen." Dat zei criminoloog prof. Jeroen Maesschalck van de KU Leuven na afloop van een studienamiddag over de thematiek aan de Leuvense universiteit.

De conferentie - georganiseerd door de professoren Maesschalck, Parmentier en Van Daele van het Leuvens Instituut voor Criminologie - ging over de voor- en nadelen van een onafhankelijk onderzoeksorgaan voor veiligheid. Daarnaast werd een boek over dit thema voorgesteld. 

Wel al een Nederlandse onderzoeksraad

In Nederland is er sinds 2005 een onafhankelijke Onderzoeksraad voor Veiligheid actief. Die kwam onlangs nog in het nieuws omdat hij het onderzoek leidt naar het neerstorten van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Nederlandse Onderzoeksraad en huidig voorzitter Tjibbe Joustra, legden in Leuven uit hoe de Nederlanders werken. Daarnaast waren er ook Belgische sprekers: onder andere Peter Vanvelthoven, burgemeester van Lommel, die met de busramp in Sierre werd geconfronteerd en Willy Geijsen, emeritus KU Leuven en deskundige ongevalsanalyse.

Prof. Maesschalck zei na afloop dat hij vanwege beleidsverantwoordelijken interesse vaststelt voor een onafhankelijk onderzoeksorgaan. "Een van de vragen daarbij is hoe het in deze tijden van besparen kan gefinancierd worden", aldus Maesschalck. "Al zijn er mogelijkheden om bestaande organen, bijvoorbeeld dat voor onderzoek van incidenten op het spoor, er in samen te brengen."

"Zoeken naar oorzaken en remedies, niet naar schuldigen"

"Andere kwestie is dat er goede afspraken gemaakt moeten worden met justitie. Het gerecht zoekt naar schuldigen, een onderzoeksorgaan zoekt naar oorzaken en remedies om te voorkomen. Dat is een andere invalshoek. Mensen die voor het onderzoeksorgaan getuigen moeten zeker zijn dat hun uitspraken niet achteraf tegen hen gebruikt kunnen worden in een strafrechtelijke procedure."

"Ook moet nagedacht of dit orgaan zal ressorteren onder het parlement of een ministerie. Het zal in elk geval onafhankelijk moeten opereren ", besluit prof. Maesschalck.

Meest gelezen