"Geen geheime akkoorden over volgende staatshervorming"

Er bestaan geen geheime akkoorden over een volgende staatshervorming. Dat heeft vicepremier Kris Peeters (CD&V) verklaard voor aanvang van het kernkabinet. Jan Jambon (N-VA) had daar gisteren tijdens een toespraak voor studenten nochtans over gesproken.

Tijdens een lezing van de studentenvereniging KVHV had N-VA-vicepremier Jan Jambon laten verstaan dat er geheime Atomaschriftjes in de kluizen van de meerderheidspartijen liggen met daarin afspraken over de volgende herziening van de Grondwet.

"Ik heb geen geheime Atomaschriftjes inzake communautaire evoluties of artikelen van de Grondwet", zei Peeters donderdagmorgen. Volgens hem moet de regering hard werken en moet men zich niet bezig houden met discussies die "zonder voorwerp" zijn.

"Over een volgende staatshervorming zijn er geen geheime akkoorden", beklemtoonde Peeters. Wel zullen de regering en het parlement, zoals de traditie het wil, aan het einde van de legislatuur bepalen welke artikelen voor herziening vatbaar worden verklaard.

Ook MR-ministers Marie-Christine Marghem en Willy Borsus ontkenden geheime akkoorden over het communautaire luik.

Na afloop van de ministerraad zei premier Charles Michel, geflankeerd door zijn vicepremiers, dat er zoals gewoonlijk aan het einde van de legislatuur binnen de meerderheid een debat zal komen over de lijst met artikelen uit de Grondwet die voor herziening vatbaar worden verklaard. "Ik bevestig wat de premier zegt", vulde Jambon "in de meest klare bewoordingen" aan, waarna hij liet verstaan dat bij de manier waarop hij op de website Apache werd geciteerd, geen rekening is gehouden met de context waarin de uitspraken gebeurde.

Meest gelezen