"Test leverde energiebesparing van 100 à 200 MW op"

De test van Lampiris, waarbij tienduizenden gezinnen er vanavond vrijwillig voor kozen om tussen 18 uur en 19.30 uur energie te besparen, zorgde wel degelijk voor een zichtbare daling van het verbruik. Volgens CEO Tom Van de Cruys werd er naar schatting 100 à 200 megawatt bespaard ten opzichte van wat werd verwacht.

Zo'n 140.000 mensen hadden zich aangemeld voor de test. Volgens de topman van het energiebedrijf was er om 18 uur, bij de start van het proefproject, een knik in het stroomverbruik te zien. "Voor dat moment zaten we met een tekort aan elektriciteit, erna plots met een overschot", klonk het. In het anderhalf uur van de testperiode lag het stroomverbruik 100 à 200 MW onder de voorspelling.

De precieze cijfers moeten nog worden geanalyseerd en vergeleken met de gegevens van netbeheerder Elia, maar er was dus zeker een effect. Van de Cruys gelooft dan ook dat, indien álle Belgen hun verbruik in piekperiodes beperken, er een black-out kan worden vermeden. "Men hoeft hierbij niet veel aan comfort in te boeten. Niet strijken of wassen op piekmomenten kan al veel helpen".

Lampiris gaat morgen een vragenlijst sturen naar de deelnemers om te weten welke acties ze precies hebben ondernomen om energieverbruik te beperken. Het bedrijf is niet van plan om de test nog eens over te doen, maar vond het wel een nuttig experiment.

Meest gelezen