Schilderij in decor "Stuart Little" blijkt verloren gewaand meesterwerk

Het lijkt niet alleen een verhaal uit een film, het is het ook: een schilderij dat in 1999 in het decor van "Stuart Little" werd gebruikt, blijkt een verloren gewaand en kostbaar meesterwerk van een Hongaarse schilder uit de jaren 20. Het was een aandachtige kunsthistoricus die de familiefilm bekeek die de de ontdekking deed.

Vijftien jaar geleden kwam "Stuart Little" in de zalen. De familiefilm over de avonturen van een kleine jongen en een dito muis groeide in geen tijd uit tot een wereldwijd kassucces.

Tien jaar na datum bekeek de Hongaarse kunsthistoricus Gergely Barki de film op tv samen met zijn dochter. Toen de woonkamer van Stuart Little in beeld verscheen, kon hij zijn ogen niet geloven. Aan de muur zag hij immers het schilderij "Slapende dame met zwarte vaas" van de Hongaarse schilder Robert Bereny hangen. Sinds de jaren 20 was het avant-gardistische meesterwerk spoorloos. Nu bleek het plots deel te hebben uitgemaakt van een filmset.

Barki bleef niet bij de pakken zitten en bestookte filmstudio Sony Pictures die "Stuart Little" maakte met e-mails. Twee jaar later kreeg hij eindelijk het verlossende antwoord van een voormalige decorbouwer van Sony: de vrouw had "Slapende dame met zwarte vaas" destijds gewoon in haar woonkamer hangen. Ze had het voor een appel en een ei op de kop getikt bij een antiquair in Pasadena in Californië en vond het perfect passen in de woonkamer van Stuart Little.

Op het moment dat Barki haar contacteerde, was ze evenwel niet langer in het bezit van het schilderij. Ze had het aan een privéverzamelaar verkocht toen ze Sony Pictures verliet. Die man heeft nu beslist het naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest over te brengen waar het op 13 december in veilinghuis Virag Judit onder de hamer gaat. Startprijs: 110.000 euro.

"Slapende dame met zwarte vaas"

Volgens Barki werd "Slapende dame met zwarte vaas" in 1928 na afloop van een tentoonstelling verkocht aan een joodse verzamelaar. Waarschijnlijk ontvluchtte die Hongarije in de aanloop naar of tijdens WO II. "Talrijke Hongaarse kunstwerken zijn over de hele wereld verspreid geraakt als gevolg van de oorlogen, revoluties en het tumult van de 20e eeuw", voegt hij eraan toe.

Ook over de schilder duikt hij enkele weetjes op. Robert Bereny was voor WO I naar verluidt de leider van een avant-gardistische kunstbeweging. Nadat hij in 1919 posters had ontworpen tijdens de kortstondige communistische revolutie in Hongarije, vluchtte hij naar Berlijn. Daar beleefde hij naar verluidt een romance met actrice Marlene Dietrich. Ook met Anastasia, de dochter van de laatste tsaar van Rusland Nicolas II, zou hij de lakens hebben gedeeld.

AFP

Meest gelezen