2.000 kubieke meter stinkend slib in Veurne

In Veurne is afgelopen nacht het gemeentelijke rampenplan afgekondigd na een lek bij Pepsico, de producent van Lays-chips. Daar is zo'n 2.000 kubieke meter slib weggestroomd uit een vergistingsinstallatie.

De smurrie verspreidde zich op het bedrijfsterrein en de openbare weg, een oppervlakte van ongeveer anderhalf voetbalveld. De Albert I-laan werd volledig afgesloten voor alle verkeer van aan de Brugse Steenweg tot aan de fabriek. Een deel van het slib kwam ook in de riolering terecht.

"Het gaat om anaeroob slib dat niet giftig is", zegt burgemeester Peter Roose (SP.A) aan Radio 2 West-Vlaanderen. De smurrie stinkt daarentegen wel enorm.

De brandweer van Veurne heeft de smurrie ingedamd om te voorkomen dat ze nog verder wegstroomt. Sinds 9.30 uur is het gemeentelijke rampenplan afgeblazen.

Meest gelezen