"Niet duidelijk of experiment van Lampiris een impact had"

Het is niet met zekerheid te zeggen of de actie van Lampiris gisteravond een effect heeft gehad op het stroomverbruik. Dat zegt netbeheerder Elia. Er was wel degelijk een daling, bevestigt Elia, maar die kan ook het gevolg zijn van andere factoren.

Gisteravond kregen zowat 140.000 mensen die zich daarvoor hadden ingeschreven een sms van elektriciteitsleverancier Lampiris met de vraag om tussen 18 en 19.30 uur zo weinig mogelijk elektriciteit te verbruiken. Bedoeling van het experiment was kijken of sensibilisering op piekmomenten werkt en hoe groot het effect is. Nuttige informatie met het oog op dreigende stroomtekorten.

Lampiris toonde zich gisteravond tevreden met het resultaat, een daling van 100 à 200 megawatt ten opzichte van het voorspelde verbruik voor die periode. "We zagen een kentering in het verbruik", verklaarde CEO Tom Van de Cruys. "Er is duidelijk een effect geweest." Ter vergelijking: een kleine kernreactor als Doel 1 is goed voor 400 megawatt.

"Geen drastische of plotse daling"

Bij netbeheerder Elia nuanceren ze de resultaten. Er was inderdaad een lager verbruik dan voorspeld was, maar het is niet duidelijk of dat het gevolg was van de test van Lampiris. "Er zijn wel vaker schommelingen in het stroomverbruik, dit verschil is binnen de normale marges", zegt woordvoerster Barbara Verhaegen aan onze redactie. "Het is geen drastische of plotse daling geweest."

De voorspelling die Elia maakt hangt namelijk af van een heel aantal factoren, waaronder de hoeveelheid geproduceerde groene energie en het weer. Als het warmer wordt dan was verwacht, wordt er minder stroom verbruikt. Het is mogelijk dat de actie van Lampiris een effect heeft gehad, maar met zekerheid is dat niet te zeggen, luidt de conclusie.

"Zeker een positief effect"

Opvallend is dat Elia en Lampiris dezelfde cijfers gebruiken -de leverancier baseert zijn inschatting op de gegevens van de netbeheerder- maar dus wel heel andere conclusies trekken. Lampiris-woordvoerder Bruno Vanderschueren spreekt niet tegen dat de werkelijke impact van hun campagne minder kan zijn dan de 100 à 200 megawatt waarvan sprake was. "Maar dan nog is dat niet slecht. Er was zeker een positief effect."

Lampiris gaat morgen een vragenlijst sturen naar de deelnemers om te weten welke acties ze precies hebben ondernomen om hun energieverbruik te beperken. Met die gegevens hopen ze een duidelijker beeld te krijgen van de impact van hun test.

"Goed initiatief"

Elia benadrukt dat het zeker niet tegen het initiatief van Lampiris is, integendeel. "Het is goed dat er sensibiliseringsacties gebeuren die mensen ertoe aanzetten om minder te verbruiken. Het thema leeft, en dat is alleen maar positief."

Meest gelezen