Juncker pleit voor migratiedebat zonder drama

De voorstellen van de Britse premier David Cameron moeten "rustig en voorzichtig" besproken worden. Zo heeft de Europese Commissie gereageerd op de toespraak van Cameron, die ermee dreigt het Britse EU-lidmaatschap niet langer te verdedigen indien hij de sociale uitkeringen aan migranten uit andere lidstaten niet mag beperken.

"Het gaat om Britse ideeën. Ze zijn deel van het debat en ze moeten zonder drama bestudeerd worden en rustig en voorzichtig besproken worden." Zo reageert de woordvoorder van EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op de felle speech van Cameron. De woordvoerder waarschuwt voor "een excessieve dramatisering" van het debat en beklemtoonde het belang van een dialoog. De Commissie wil bekijken "wat men kan doen zonder de deur dicht te slaan."

De woordvoerder spreekt zich niet uit over de verenigbaarheid van de Britse voorstellen met het Europese recht. Het gaat om een toespraak, nog niet om wetsvoorstellen, luidt het. De zegsman beklemtoont wel dat vrij verkeer een fundamenteel Europees recht is, maar voegt ook toe dat nationale regeringen het recht hebben om tegen misbruiken van het sociale zekerheidssysteem op te treden.

EU-breed

Cameron wil onder meer dat migranten uit andere lidstaten in Groot-Brittannië pas na vier jaar aanspraak kunnen maken op huursubsidie, kindergeld en andere bijstandsuitkeringen. Ook gezinshereniging moet streng gereglementeerd worden. En wie na zes maanden geen job vindt, moet teruggestuurd worden.

De Britse premier maakte duidelijk dat hij absoluut wil dat de Europese Unie deze maatregelen toestaat. Zoniet sluit hij niet uit dat hij het Britse EU-lidmaatschap niet langer zal verdedigen. Cameron beloofde dat de Britse kiezers zich in 2017 in een referendum over dat lidmaatschap mogen uitspreken indien hij volgend jaar herverkozen wordt.

Cameron sprak voor de presentatie van zijn voorstellen reeds met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De Luxemburger heeft namens de Commissie de regie in handen genomen. "De voorzitter volgt dit van zeer nabij op. Hij is in permanent contact met de Britse premier."

Meest gelezen