2. Zanger Luc De Vos van Gorki is overleden

Luc De Vos, de zanger van Gorki, is overleden. Een van zijn bekendste nummers, "Mia", kreeg een cultstatus toen het 3 keer na elkaar verkozen werd tot nummer 1 in "De Tijdloze 100" van Studio Brussel. De Vos was 52 jaar, hij laat een vrouw en een zoon van 14 jaar na.

Luc De Vos werd geboren in Wippelgem bij Gent als jongste van een groot katholiek gezin. Hij brak vrij laat door, op zijn 27e, toen hij in 1990 met Gorky (toen nog gespeld met "y") derde werd in Humo's Rock Rally. Een jaar daarop leerde ook het grote publiek Luc De Vos en Gorky kennen, met hits als "Anja", Soms vraagt een mens zich af" en "Mia".

Mia, een tijdloze klassieker

Dat laatste nummer, eigenlijk een B-kant, kreeg een cultstatus toen het drie keer na elkaar verkozen werd tot nummer 1 in "De Tijdloze 100" van Studio Brussel, en daarna ook in andere lijsten met klassiekers. Zelfs de Vlaamse muziekprijzen zijn naar het nummer genoemd: de MIA's.

In "De laatste show" vertelde hij ooit hoe "Mia", dat hij omschreef als "een hartenkreet", tot stand kwam. "Dat moet in mijn kamertje geweest zijn in 1988 of 1989. Ik woonde nog bij mijn moeder, ik had nog nooit een lief gehad. Ik was toen ook werkloos en wist van geen hout pijlen te maken."

Schrijver en columnist

Behalve zanger was Luc De Vos ook columnist, onder andere voor radiozender Studio Brussel en het Gentse stadsmagazine Zone 09/. Hij schreef ook boeken, zoals "De verworpenen", "Het woord bij De daad", "De rest is geschiedenis", "De volksmacht" en de roman "De laatste mammoet".

Onlangs maakte Luc De Vos nog een geslaagde passage in de quiz "De slimste mens ter wereld" op Vier, waar hij drie keer kon deelnemen.

Luc De Vos laat een vrouw en een zoon van 14 jaar achter.

Meest gelezen