"Meer dan ooit is duidelijk dat nucleaire focus ons land kwetsbaar maakt"

De brand in kernreactor Tihange 3 zou volgens Groen en Ecolo een duidelijk signaal moeten zijn voor de regering om werk te maken van alternatieven. "De kans op een afschakeling neemt weer toe. Meer dan ooit is duidelijk dat de nucleaire focus ons land kwetsbaar maakt", klinkt het.

Kernreactor Tihange 3 ligt momenteel stil door een brand in een hoogspanningspost. Voorlopig is de kerncentrale zeker buiten gebruik tot dinsdag, maar dat is slechts een "voorlopige planning". Volgens Elia leidt het stilleggen van de reactor niet tot problemen met de stroomvoorziening, al voegt ze eraan toe dat "mocht de reactor langere tijd out zijn, we dan zullen bekijken wat er kan gebeuren".

In ieder geval is het incident in de kernreactor voor Groen en Ecolo het bewijs dat er aan alternatieven moet worden gewerkt. "Opnieuw zijn er problemen met een kerncentrale. De kans dat het tot een afschakeling komt neemt nu weer toe. Meer dan ooit is duidelijk dat de nucleaire focus ons land kwetsbaar maakt. Hoeveel bewijzen heeft de regering nog nodig om werk te maken van alternatieven?", vragen Groen-fractieleider Kristof Calvo en zijn Ecolo-collega Jean-Marc Nollet zich af.

"Toch blijft de federale regering van N-VA, MR, CD&V en Open VLD vooral inzetten op kernenergie, maar de oude kerncentrales zijn het probleem, niet de oplossing van de Belgische stroomvoorziening", klinkt het. "Ze zijn onflexibel, vertonen steeds meer problemen en het kost ook veel geld om hen op te lappen. Door steeds maar weer de kernuitstap ter discussie te stellen blijft men alternatieven het leven moeilijk maken."

Ecolo-Groen vraagt een dringende samenkomst van de subcommissie Nucleaire Veiligheid. "Ook dit dossier moet immers ernstig besproken worden in het parlement", besluit Calvo.

Meest gelezen