Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko kleurt rood

De Europese ruimtesonde Rosetta, die al in 2004 is gelanceerd, heeft een eerste kleurenfoto gemaakt van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, waarop dochtersonde Philae op 12 november een historische landing heeft gemaakt. In tegenstelling tot wat wetenschappers hadden verwacht, blijkt de komeet rood te kleuren, en niet zwart.

Rosetta zweeft in de buurt van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko en maakt geregeld foto's van de komeet. Tot nu toe waren dat zwart-witfoto’s, maar door een speciale techniek is nu ook een eerste kleurenfoto samengesteld. Om dat beeld te maken, zijn drie foto’s met een respectievelijk rode, groene en blauwe filter gecombineerd.

67P/Churyumov-Gerasimenko blijkt niet zwart, maar rood te kleuren.

Op 12 november is Philae, een dochtersonde van Rosetta, op de komeet geland. Omdat het tuig niet helemaal zoals gepland is neergekomen, krijgen de zonnebatterijen niet genoeg energie, waardoor het in een soort winterslaap zit. Toch heeft Philae gedurende de eerste uren na de landing op de komeet kostbare informatie kunnen doorsturen, die nu door wetenschappers wordt verwerkt.

Meest gelezen