Fonds moet acteurs op rust financieel steunen

Acteur Kurt Defrancq heeft een fonds opgericht dat acteurs en actrices die met pensioen zijn financieel moet ondersteunen. Het fonds kreeg de naam De Acteurspenning. "Bedoeling is om steun te bieden in de medische sfeer of steun wat basisbehoeften betreft", zegt Defrancq.
© VRT
Kurt Defrancq (rechts) is bekend van "Thuis".

Het initiatief komt er dankzij een legaat aan de Koning Boudewijnstichting. "Het is voor acteurs vaak al moeilijk om tijdens hun loopbaan rond te komen, omdat ze niet altijd een project lopen hebben", zegt Kurt Defrancq. "Hun pensioenopbouw is zo mogelijk vaak nog moeilijker door de verbrokkelde carrière. Tijdelijke armoede is dan soms het resultaat."

Wie het fonds wil steunen of denkt zelf in aanmerking te komen voor steun, kan terecht op de nieuwe website www.acteurspenning.be. Alle dossiers worden discreet behandeld, zo verzekeren de organisatoren. Sympathisanten kunnen de Acteurspenning steunen door een bijdrage te storten.

Vroeger was er de Artiestenpenning die kon bijspringen voor acteurs in nood. Helaas raakten de bronnen daarvan opgedroogd en moest de werking twee jaar geleden worden stopgezet. Defrancq was destijds voorzitter van de Artiestenpenning. "In de jaren 90 kregen we bij de Artiestenpenning een paar tientallen steunaanvragen per jaar", zegt Defrancq in Het Nieuwsblad.

Meest gelezen