Koningin Fabiola is gestorven

Koningin Fabiola is vandaag in de vooravond gestorven. Dat meldt het Koninklijk Paleis. Fabiola werd 86 jaar en overleed in het Kasteel Stuyvenberg in Brussel.

"Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin en de Leden van de Koninklijke Familie melden met zeer grote droefheid het overlijden van Hare Majesteit Koningin Fabiola vanavond in het Kasteel Stuyvenberg te Brussel", aldus het persbericht. Meer details over het overlijden van de koningin-weduwe zijn er nog niet.

De weduwe van koning Boudewijn werd 86 jaar. Ze kwam de laatste tijd niet meer in het openbaar, de laatste keer was op 31 juli 2013 bij de herdenkingsmis voor koning Boudewijn. Fabiola was al een tijdje heel ziek; had problemen met de ademhaling en kon zich alleen verplaatsen in een rolstoel. Haar overlijden komt niet geheel onverwacht.

"De gezondheidstoestand van koningin Fabiola was sinds 2009 erg verzwakt, na de longontsteking die ze toen had opgelopen", zegt Rafike Yilmaz, woordvoerster van het paleis. "De laatste tijd had ze ook kunstmatige beademing nodig." Toch waren er de voorbije dagen geen indicaties dat ze zou overlijden", aldus het Paleis.

Verschillende leden van de koninklijke familie hebben al een groet gebracht in kasteel Stuyvenberg. Her en der in het land - onder meer aan het Koninklijk Paleis in Brussel - hangen de vlaggen al halfstok. Vanavond hebben al een paar burgers kaarsjes en bloemen aan de poort van het Koninklijk Paleis en van kasteel Stuyvenberg gelegd. Morgen komt de ministerraad bijeen om de begrafenis van koningin Fabiola te regelen.

Doña Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragón werd op 11 juni 1928 in Madrid geboren, als zesde van zeven kinderen van een Spaanse graaf.

Op 15 december 1960 trouwde ze met de twee jaar jongere Boudewijn. Voor het eerst na het tragische overlijden van koningin Astrid in 1935 had België opnieuw een koningin. Het huwelijk bleek hecht, maar bleef evenwel kinderloos, tot hun groot verdriet.

Sinds 31 juli 1993 was koningin Fabiola weduwe.

Meest gelezen