"Je leven was perfect zoals het was, het had langer moeten duren maar het had niet beter gekund"

In de Gentse Sint-Pieterskerk is afscheid genomen van Gorki-zanger Luc De Vos. Hij overleed vorige week zaterdag op 52-jarige leeftijd. De kerk zat afgeladen vol en ook op het plein stonden duizenden mensen. Bisschop Luc Van Looy prees De Vos voor zijn eenvoud en goedheid en collega-schrijver en vriend Christophe Vekeman nam afscheid in een uitgebreide speech.

De plechtigheid, die geleid werd door bisschop Luc Van Looy, werd ook op het Sint-Pietersplein met grote belangstelling gevolgd. Van Looy prees De Vos: "Naast het verdriet is er een enorm gevoel van dankbaarheid dat wij zulke mensen in onze stad mogen hebben. Luc geloofde dat de liefde sterker is dan de dood. En daar zijn we nu. We staan Luc nu af aan God, aan de liefde. Die liefde sterft nooit", zei Van Looy. De bisschop sloot af met de woorden van De Vos: "Luc, je gaf zoveel mensen een kans. Jij gaat niet verloren."

Muzikaal werd de dienst onder meer opgeluisterd door een klassieke versie van Gorki's bekendste nummer "Mia", voor de gelegenheid omgedoopt tot "Rosa". Het lied werd gezongen door La Capilla Flamenca.

Er waren heel wat BV's aanwezig. Zo tekenden onder andere de mannen van Triggerfinger (foto) en Neveneffecten present. Ook Tom Van Dyck, Jasper Steverlinck, Lucas Van den Eynde, Jan Hautekiet, Axl Peleman, Chris Dusauchoit, Patrick Riguelle en de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers waren aanwezig.

Het Gentse stadsbestuur werd onder meer vertegenwoordigd door burgemeester Daniel Termont, Mathias De Clercq, Elke Decruynaere en Tom Balthazar. Ook andere politici zoals Kamervoorzitter Siegfried Bracke, Freya Van den Bossche en Karin Temmerman kwamen een laatste groet brengen.

"Schoolvoorbeeld van een Goed Mens"

Collega-schrijver en goede vriend Christophe Vekeman nam na de offergang het woord. "In alle reacties die de afgelopen week zijn verschenen, kwam het regelmatig ter sprake: je had een opvallend talent voor zelfrelativering. Je hield altijd de loftrompet binnen handbereik, maar je stak ze nooit op over jezelf", aldus Vekeman.

Ook in de rest van zijn toespraak had Vekeman niets dan lovende woorden voor De Vos: "Geluk was wat je bracht in de levens van ons allemaal. Je bent een schoolvoorbeeld van een Goed Mens. Je leven was perfect zoals het was. Het had langer moeten duren, maar het had niet beter gekund."

De ontroerende afscheidsrede werd door de aanwezigen op een minutenlang applaus en staande ovaties onthaald.

Na de ceremonie is een stoet van het Sint-Pietersplein naar Bij Sint-Jacobs, voor de gelegenheid omgedoopt tot het Lieve Kleine Piranhaplein, getrokken. Daar werd voor zo'n 3.000 toeschouwers een video van zijn laatste optreden op de Gentse Feesten dit jaar afgespeeld. Ook in de rest van het land zijn er vandaag allerlei festiviteiten om De Vos te gedenken, vooral in cafés en jeugdhuizen.

Luc De Vos is later op de dag begraven op de Campo Santo, een begraafplaats in Sint-Amandsberg waar ook andere bekende mensen begraven liggen.

Duizenden mensen waren aanwezig op het Sint-Pietersplein om afscheid te nemen van de geliefde zanger van Gorki. Volgens de politie stonden er op het hoogtepunt zo'n 9.000 mensen op het plein, volgens de brandweer waren dat er 15.000.