Lukas Dhont valt in de prijzen met "L'Infini"

Op het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven zijn "L'Infini" van Lukas Dhont en "It Can Pass Through the Wall" van Radu Jude uitgeroepen tot laureaten van de Prijzen van de Jury in respectievelijk de Vlaamse en Europese kortfilmcompetitie.

"L'Infini" is de afstudeerfilm van Lukas Dhont aan het Luca School of Arts. In de film wordt de 11-jarige Oscar na enkele jaren geconfronteerd met zijn Franstalige vader Steven, wat aanleiding geeft tot een voortdurende dynamiek van aantrekken en afstoten.

De Prijs van het Publiek in deze competitie was voor "De Smet" van Wim Geudens en Thomas Baerten, die eerder deze week al de Humo-Award won. De Prijs voor het Beste Debuut ging uit naar "'Le Pli dans l'Espace" van Ann-Julie Vervaeke. In de Vlaamse Kortfilmcompetitie Animatie was de Prijs van het Publiek voor "Oma" van Karolien Raeymaekers.

In de Europese Kortfilmcompetitie koos de jury voor "It Can Pass Through the Wall" van de Roemeense regisseur Radu Jude, voor wie de derde selectie in de geschiedenis van het Leuvense Kortfilmfestival de goede keer was. Centraal in deze film staat de kleine Sofica die op bezoek bij haar grootvader gesprekken hoort over de recente zelfmoord van een buurjongen.

De prijs van het Publiek ging uit naar de Zwitserse kortfilm "Discipline" van Christophe M. Saber en de Persprijs naar "Perdition County" van Raphaël Crombez.

Succeseditie

De 20e editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven was volgens de organisatoren met een recordaantal van zo'n 10.000 bezoekers en een inhoudelijk sterk programma in alle opzichten een bijzonder geslaagde editie.

Naar aanleiding van 20 jaar Kortfilmfestival is een boek uitgebracht met onder meer een selectie van de 50 meest memorabele Vlaamse kortfilms uit 20 jaar festival.

Meest gelezen