"Onderzoek naar sabotage Doel 4 richt zich op terrorisme"

Het onderzoek naar sabotage in de kerncentrale Doel 4 volgt de piste van een mogelijke terreurdaad. Dat heeft directeur André Vandoren van OCAD, de dienst die zich bezighoudt met dreigingen, gezegd aan RTL.

De turbine van de kerncentrale raakte begin augustus ernstig beschadigd na een olielek. Op 37 minuten tijd liep er namelijk zo'n 65.000 liter smeerolie weg, met heel wat schade tot gevolg. De centrale werd stilgelegd voor reparaties, waarvan de kosten geschat worden op ongeveer 30 miljoen euro. Al van bij het begin wordt er gedacht aan sabotage.

Onder leiding van het federaal parket werd een onderzoek opgestart, dat in de grootst mogelijke discretie wordt gevoerd. Volgens de topman van OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) blijkt uit het onderzoek dat het om een lang voorbereide criminele daad gaat. Het onderzoek van het federaal parket volgt volgens hem de piste van terrorisme. "Indien het federaal parket zich bezighoudt met dit dossier, betekent het dat men in die richting gaat", aldus de OCAD-topman.

150 extra camera's

De vakbonden in Doel en Tihange hebben al verschillende keren aangedrongen op meer informatie over de sabotagedaad, maar krijgen die naar eigen zeggen niet. Op een ondernemingsraad vorige week zijn wel nieuwe veiligheidsmaatregelen aangekondigd.

Zo zullen zowel in Doel als Tihange 150 extra camera's worden opgehangen, naast het honderdtal dat er nu al hangt. Bovendien zullen nog meer deuren worden uitgerust met magneetkaarten, zodat kan worden geregistreerd wanneer en door wie de deuren worden geopend. De extra veiligheidsmaatregelen worden uitgebreid naar de niet-nucleaire zones van de centrales.

De extra veiligheidsmaatregelen worden bevestigd bij Electrabel, maar het bedrijf onderhoudt zich van commentaar op het gerechtelijk onderzoek.

Meest gelezen