2014 was "verwoestend jaar" voor kinderen wereldwijd

De kinderrechtenorganisatie Unicef klaagt aan dat dit jaar meer kinderen dan ooit tevoren getroffen weden door geweld en conflicten. Wereldwijd leven 230 miljoen kinderen in gebieden waar gewapende conflicten woeden.
AP2014

"Nooit in de recente geschiedenis werden zo veel kinderen onderworpen aan onvoorstelbare wreedheden", zo zet Unicef de toon in een verslag over de situatie van kinderen in de wereld dit jaar.

Wereldwijd zouden 230 miljoen kinderen in conflictgebieden leven. Alleen al in Centraal-Afrika, Irak, Zuid-Soedan, Palestina, Syrië en Oekraïne zou het gaan om 15 miljoen kinderen.

Die worden daar blootgesteld aan extreem geweld en onder dwang gerekruteerd en belaagd door strijdende partijen. Het aantal aanvallen op scholen en gezondheidsinstellingen en het gebruik van scholen voor militaire doeleinden neemt bovendien angstwekkend toe. Unicef klaagt aan dat veel conflicten zelfs niet langer in de belangstelling van de media staan en wijst in dat verband naar Afghanistan, Congo, Jemen, Nigeria, Somalië en Soedan.

Bovendien waren er dit jaar nieuwe bedreigingen van de gezondheid van kinderen zoals de uitbraak van ebola in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Daar worden vijf miljoen kinderen van school gehouden.

Toch is de toestand volgens Unicef niet helemaal hopeloos en werken humanitaire organisaties samen om kinderen levensreddende hulp, onderwijs en psychologische steun te bieden.

AP2014