6,3 miljard tweets verzameld op een wereldkaart

Zes miljard tweets verzameld op een interactieve wereldkaart, daarmee heeft cartograaf en data-specialist Eric Fischer zich beziggehouden. Zo is vooral te zien dat er vanuit de hoofdsteden en grootsteden (New York, Los Angeles, Londen, Parijs, Brussel) flink getweet wordt, China -waar Twitter verboden is- en Afrika blijven vrijwel blanco.

Fischer verzamelde gedurende 3,5 jaar tweets mét een geotag. Het ging om 6.341.973.478 tweets om precies te zijn. Hij filterde de tweets eerst (bijvoorbeeld op dubbels) en zette vervolgens elke tweet op een wereldkaart. Uiteindelijk belandde slechts 9 procent van de 6,3 miljard tweets als een groene stip op de kaart.

Hier kan je in- en uitzoomen op de kaart, tot zelfs op straatniveau. Opvallend is dat er rond Istanboel ook getweet wordt, terwijl de Turkse premier Erdogan even de toegang tot Twitter geblokkeerd had. Ook zijn er groene stipjes te bespeuren rond Peking. In Londen scheidt een zwarte streep de tweets (zie foto). Volgens Fischer wellicht omdat Twitter daar zelf is beginnen filteren. Waarom is niet geweten. Fisch noemt zijn werk "de meest gedetailleerde tweetkaart ooit".

Londen met een zwart streepje

Tweets vanop de VRT in Schaarbeek

lees ook