"Amper een kwart van de Vlamingen staakt mee"

Amper een kwart van de Vlamingen heeft al gestaakt of is van plan om dat vandaag of volgende week te doen. Dat blijkt althans uit een online peiling van Het Laatste Nieuws waaraan 794 Vlamingen deelnamen. Tegelijk geeft slechts 4 op de 10 kiezers de regering-Michel momenteel goede punten. 84 procent van de Vlamingen staat achter een vermogenswinstbelasting.
Copyright 2012

Het Laatste Nieuws concludeert op basis van een eigen peiling dat 1 op de 10 Vlamingen de voorbije weken al gestaakt heeft of betoogd tegen de plannen van de regering-Michel. Nog eens 15 procent zou dat vandaag doen of volgende week maandag op de nationale stakingsdag. In totaal slechts 25 procent dus of 1 op de 4 die zich echt engageert tegen het beleid van de regering.

Dat betekent evenwel niet dat de meeste Vlamingen het eens zijn met het beleid van de regering-Michel. Amper 4 op de 10 vindt dat de regering goed is gestart, maar daarvoor op straat komen is nog iets anders. Volgens 2 op de 3 Vlamingen is staken zinloos.

Overigens zouden de regeringspartijen er fors op achteruitgaan, mochten er nu verkiezingen zijn. N-VA, CD&V en Open VLD zouden geen 68 maar nog maar 57 procent halen samen. SP.A en Groen spinnen garen bij de huidige toestand en gaan vooruit. Vooral CD&V-kiezers zouden hun stem betreuren.

Overigens geniet een mogelijke vermogenswinstbelasting brede steun: maar liefst 84 procent van de ondervraagden staat erachter. Zelfs bij de rechtse partijen zou een ruime meerderheid van het kiezerspubliek voor zijn.