"Maandag kan de kijker probleemloos met alle programma's aanknopen"

Al jaren zijn het op weekavonden de vaste waarden op Eén, maar vanavond moeten de fans van "Dagelijkse kost", "Blokken" en "Thuis" hun favoriete programma's voor een keer missen en dit wegens de staking bij de VRT. "Voor het eerst verschuiven we afleveringen in één blok naar een latere datum", zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. "Maar na zondag is de kijker weer klaar voor de nieuwe week."
© VRT

De afleveringen van "Dagelijkse kost", "Blokken" en "Thuis" van vanavond verschuiven naar morgenavond. Dat gaat deze week zo avond na avond door. De afleveringen van vrijdag worden komende zondag ingehaald.

"Voor het eerst verschuiven we afleveringen in één blok naar een latere datum", aldus Van Goethem. "In het verleden hebben we al eens met individuele programma's geschoven, bijvoorbeeld naar aanleiding van evenementen of onverwachte gebeurtenissen. Telkens hebben we de gemiste afleveringen binnen de week alsnog aangeboden. Ook nu doen we dat, maar dan met 3 programma's in één blok."

"Voor de verhaallijn van "Thuis" vormt dit geen probleem. Alle afleveringen schuiven gewoon een dagje op. De kans dat concrete verwijzingen naar bepaalde dagen van de week niet langer kloppen, is klein omdat personages het meestal over "gisteren" of "eerder deze week" hebben."

In het verleden was "Familie" op VTM ook tijdens het weekend te zien. Kan een uitzending van "Thuis" op zondagavond een precedent voor een gelijkaardig zendschema vormen? Of blijft het bij een eenmalige noodmaatregel? "Veel conclusies trekken we niet", aldus Van Goethem. "Wij willen de kijker zondag in de eerste plaats een service aanbieden zodat zij of hij maandag probleemloos met alle programma's kan aanknopen."