"Schrijven vanuit je zetel of in Den Haag is een groot verschil"

De 88-jarige Jaak Hoedemakers gaat volgende week deelnemen aan het Groot Dictee der Nederlandse taal. De man uit Maaseik is daarmee de oudste deelnemer van het dictee. "Schrijven vanuit je zetel of in Den Haag, dat is een groot verschil", zegt hij in Het Belang van Limburg.

Hoedemakers doet al twaalf jaar mee aan de voorronde van het Groot Dictee der Nederlandse taal. Een selectie kwam er echter nog nooit. Tot nu. De man kreeg namelijk vorige week een telefoontje uit Nederland. "Ik ben ontzettend trots dat ik naar Den Haag mag", zegt hij.

De man mag in Den Haag de eer van beide Limburgse provincies gaan verdedigen. Hij komt terecht tussen een groepje bekende Vlamingen en Nederlanders, twintig onbekende Nederlanders en tien onbekende Vlamingen.

"Ik ben een fan van het Groot Dictee der Nederlandse Taal", zegt de man. "Ik keek de voorbije jaren steevast naar de wedstrijd, met pen en papier bij de hand. Ik merk echter dat een gezonde dosis stress opborrelt. De voorgaande dictees lukten goed, maar schrijven vanuit je zetel of in Den Haag is een niet te onderschatten verschil. Maar ik ga de uitdaging met plezier aan."

Toch heeft de man ook enkele bekommernissen. "Ik heb mijn bedenkingen bij het snelle schrijven van het dictee. Daarnaast laat mijn gehoor mij nu en dan ook in de steek."