"Vader van de spelconsole" is overleden

Afgelopen zaterdag is Ralph Baer overleden in zijn huis in de Amerikaanse staat New Hampshire. Dat bevestigt zijn familie. Bijna 50 jaar geleden vond hij de allereerste console voor videospelletjes uit.
2010 AP

De legende wil dat Baer het ontwerp van de allereerste spelconsole in 1966 op een kladblok neerpende terwijl hij in Manhattan in New York aan de eindhalte van de bus op een collega wachtte.

Als televisie-ingenieur kreeg hij van zijn baas 2.500 dollar (ruim 2.000 euro) om zijn plan in realiteit om te zetten. Onder strikte geheimhouding bouwde hij verschillende prototypes. In maart 1971 vroeg hij vervolgens als allereerste een patent op een console voor videospelletjes aan. Dat patent werd in april 1973 goedgekeurd en gaf hem het monopolie op élk product dat stippen op het scherm van een televisie kon manipuleren.

In 1972 verscheen de eerste spelconsole onder de noemer Odyssey. Dankzij het verregaande patent zou Baer in de jaren en decennia die volgden verschillende keren concurrenten met succes voor de rechter dagen op beschuldiging van plagiaat, zo ook Atari.

150 patenten

Baer werd in 1922 in Duitsland geboren als telg van een joodse familie. In 1938 verhuisde hij samen met zijn gezin naar de VS om aan het regime van de nazi's te ontsnappen.

Aanvankelijk ging hij aan de slag in een lederverwerkend bedrijf. Na WO II volgde hij les aan het American Television Institute of Technology in Chicago.

Tijdens zijn leven verzamelde hij meer dan 150 patenten in de VS en daarbuiten, gaande van pratende deurmatten tot postkaartjes en technologieën voor duikboten. In 2006 gaf president George Bush hem de National Medal of Technology. In 2010 trad hij toe tot de National Inventors Hall of Fame.

Baer werd 92. Hij laat twee zonen, een dochter en vier kleinkinderen na. Zijn echtgenote overleed al in 2006.