Al 27 doden door taifoen in de Filipijnen

De doortocht van de orkaan Hagupit op de Filipijnen heeft al zeker aan 27 mensen het leven gekost. Toch is er opluchting omdat het dodental en de schade al bij al meevallen in vergelijking met de taifoen Haiyan van vorig jaar.

Zaterdag heeft de taifoen de oostelijke eilanden Samar en Leyte geteisterd. Meer dan 600.000 mensen werden er geëvacueerd uit de kustgebieden en dat blijkt resultaat gehad te hebben.

Wel is er zware schade aangericht in de stad Doloros op Samar, waar 80% van de huizen vernield zijn. Eind vorig jaar werden die twee eilanden getroffen door de taifoen Haiyan en toen vielen er 7.000 doden en werd Tacloban van de kaart geveegd.

Nu is er sprake van 21 doden, maar wel zitten een miljoen mensen nog in tijdelijke noodopvangcentra. De schade buiten is wel groot, maar minder erg dan vorig jaar. Veel woningen waren overigens nog niet hersteld, want na Haiyan leefden er nog 25.000 mensen in tenten.

Hagupit raast nu langs het noordelijke eiland Luzon naar de hoofdstad Manila waar 12 miljoen mensen wonen. De orkaan is intussen afgezwakt tot een tropische storm. Wel vreest Manila voor overstromingen.

Dringend hulp nodig voor de Filipijnen

Het VN-kinderfonds Unicef en het Rode Kruis doen een dringende oproep om hulp voor de getroffen bevolking van de Filipijnen. De snelle reactie en evacuatie door de overheid heeft weliswaar veel levens gered, maar de orkaan leidt toch tot een groot risico voor tienduizenden kinderen en hun families.

Unicef vraagt om giften via het rekeningnummer BE31 0000 0000 5555 met vermelding "Kids Philippines".