Demonstranten "sterven" op straat in de VS

In de VS houden de protesten aan, na verschillende gevallen van brutaal politieoptreden met de dood van een ongewapende zwarte man tot gevolg. In New York en Philadelphia hielden demonstranten een "die-in" maar ook in andere steden waren er protesten.

De meest recente gevallen zijn die van Michael Brown in Ferguson, Missouri, en Eric Garner in New York City. Die laatste kwam om toen hij in een wurggreep werd gehouden door de politie. In beide gevallen besloot een grand jury om de (blanke) politiemannen in kwestie niet te vervolgen, waarop een golf van protest uitbrak.

Gisteren hielden actievoerders een variant op de sit-in, een zogenoemde die-in waarbij ze de weg blokkeerden door er voor dood op te gaan liggen. Dat gebeurde in New York en ook in Philadelphia, waar zowat 200 mensen in stilte protesteerden. Ze bleven 4 minuten en 30 seconden op straat liggen, een verwijzing naar de 4 uur en 30 minuten dat het lichaam van de ongewapende zwarte tiener Michael Brown op straat bleef liggen nadat hij was neergeschoten door de politie.

Mars in Washington?

In Berkeley, Californië, kwam het tot relletjes waarbij ruiten sneuvelden, net als in San Francisco, waar verschillende mensen opgepakt werden. De politie zou er volgens enkele Twitterberichten rubberen kogels hebben gebruikt, maar dat kon niet worden bevestigd. Eerder waren er aan de westkust al rellen in Seattle.

Al Sharpton, een van de leiders van het protest, kondigde plannen aan voor een grote mars in Washington D.C. volgende week zaterdag. Het debat over racisme in de Amerikaanse maatschappij is weer helemaal open. Bill De Blasio, de burgemeester van New York, die een zwarte echtgenote heeft, heeft opgeroepen tot "een eerlijk debat" over het probleem en wil politie en burgers weer dichter bij elkaar brengen.

Verzoenende taal sprak ook John Kasich, de gouverneur van Ohio, op ABC: "In het Amerika van vandaag is er te veel verdeeldheid en polarisatie: zwart en blank; arm en rijk, Democraten en Republikeinen. Amerika is op zijn best als we samenwerken", pleitte hij.