Europees Parlement vindt akkoord met lidstaten over begroting 2015

Nadat eerder overleg over de begroting 2015, en de amendementen op de begroting 2014 op niets waren uitgedraaid, hebben de vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Europese lidstaten hun onderhandelingen nieuw leven ingeblazen. Er werd meteen een politiek akkoord gevonden.

Omdat de Europese instellingen hun deadline hadden gemist, had de Commissie op 28 november een nieuwe compromistekst op tafel gelegd. Daardoor lag de bal opnieuw in het kamp van de lidstaten en het Parlement.

Zij moeten het voor het einde van het jaar eens worden over de Europese begroting 2015. Ze moeten ook nog een akkoord vinden over enkele amendementen op de begroting 2014, in de eerste plaats omdat er een grote betalingsachterstand is.

Maandag staken de onderhandelaars opnieuw de koppen bij elkaar. Na afloop klonk het dat er stappen in de richting van een akkoord zijn gezet. Volgens het Parlement is er zelfs een "politiek akkoord" gesloten.

Er wordt 4,8 miljard euro uitgetrokken om de meest dringende rekeningen te kunnen betalen. De Commissie moet bovendien met een uitgewerkt voorstel komen over hoe de chronische betalingsachterstand kan worden weggewerkt.

Akkoord mogelijk dinsdag goedgekeurd

Ook over de uitgaven en de financiële engagementen, die over meerdere jaren gespreid kunnen worden, is een akkoord bereikt. De Europese Unie zou in 2015 niet meer dan 141,2 miljard euro mogen uitgeven. Er is ook afgesproken dat 145,3 miljard euro aan rekeningen betaald zullen worden.

Ter vergelijking: het Europees Parlement heeft de onderhandelingen opnieuw gestart met de boodschap dat de betalingen tot 146,4 miljard moeten opgetrokken worden, en de engagementen tot 146,3 miljard. De lidstaten pleitten voor respectievelijk 140,0 miljard en 145,08 miljard euro.

Verwacht wordt dat vertegenwoordigers van alle 28 lidstaten het akkoord dinsdag goedkeuren. Het Europese Parlement zet het licht dan volgende week, tijdens zijn plenaire vergadering in Straatsburg, definitief op groen.