Goedkope taxidienst UberPop blijft verboden in Nederland

Het technologiebedrijf UberPop moet zijn taxiactiviteit in Nederland stopzetten. De Nederlandse rechter in kort geding oordeelde dat het bedrijf illegaal taxivervoer aanbiedt. Indien UberPop het vonnis naast zich neerlegt, riskeert het een dwangsom van maximaal 100.000 euro. De Nederlandse taxisector reageert tevreden op de uitspraak. Ook de taxisector in ons land wil dat de federale regering maatregelen neemt tegen Uber.

Het Amerikaanse bedrijf Uber brengt klanten via een app in contact met particulieren die tegen betaling naar hun bestemming brengen. Een taxirit via Uber kost gemiddeld de helft van een rit met een reguliere taxi. Het systeem ligt onder vuur van de taxisector en werd eerder al verboden in Brussel en Duitsland.

Ook de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport wou de "illegale snordersdienst" van de markt krijgen. De rechter volgde de eiser en oordeelde dat UberPop meer is dan georganiseerd liften en wel degelijk commerciële activiteiten aanbiedt. Het verbod geldt alleen voor UberPop. De chauffeurs van Uber die een vergunning hebben, mogen hun diensten blijven aanbieden.

Nederlandse taxisector is tevreden

De Nederlandse koepelvereniging van taxibedrijven is blij met de uitspraak. "Het is een geruststelling dat de Nederlandse wet ook geldt voor een bedrijf met heel veel Amerikaanse dollars", zei een woordvoerder aan NOS. "We hebben niet de illusie dat Uber zal stoppen met zijn activiteiten. We hopen alleen dat ze doorgaan binnen de Nederlandse wet en dat kan prima."

De woordvoerder wijst erop dat de UberPop-chauffeurs nu maar een taxivergunning moeten behalen om daarna als reguliere taxichauffeur voort te rijden.

"Federale regering moet verantwoordelijkheid nemen"

De Nederlandse rechtszaak werd ook in ons land met argusogen gevolgd. "De Belgische taxibedrijven zijn zeer blij met deze rechtspraak in Nederland", zegt Pierre Steenberghen van de nationale taxifederatie.

"We willen dat de federale overheid een initiatief neemt, want niet alleen verstoort UberPop de taximarkt, de Uberchauffeurs werken ook volledig in het zwart, ze betalen geen belastingen en geen sociale bijdragen. Ze doen aan bezoldigd personenvervoer zonder hiervoor een vergunning te hebben."

Ook de Brusselse taximaatschappij Taxi Verts heeft Uber voor de rechter gedaagd. "We kregen gelijk van de rechtbank van koophandel, maar Uber vecht die uitspraak aan", zegt Michel Pêtre van Taxi Verts. "Een uitspraak wordt verwacht tegen september 2015, maar we willen niet dat de zaak zolang aansleept. De federale regering moet nu zelf haar verantwoordelijkheid nemen, zoals de overheid dat in Nederland heeft gedaan." Een delegatie van de Nationale Groeperingen van Taxi-Ondernemingen wordt morgen ontvangen op het kabinet van staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD).

Uber heeft intussen al laten weten dat het niet van plan is om zich bij de Nederlandse uitspraak neer te leggen. Het bedrijf gaat in beroep.

Ook India verbiedt Uber

Intussen is de omstreden taxidienst ook in de Indiase stad New Delhi verboden. De aanleiding is een verkrachting van een 25-jarige vrouwelijke passagier door een chauffeur afgelopen vrijdag.

De uitspraak van de rechter gaat onmiddellijke in. Eerder dan de gerechtelijke uitspraken in andere landen, brengt dit verbod Uber ernstige imagoschade toe. Het bedrijf maakt van veiligheid een speerpunt in zijn communicatie. India heeft een kwalijke reputatie wat vrouwenverkrachtingen betreft. Zo'n twee jaar geleden stierf een vrouwelijke studente in New Delhi nadat ze op een bus het slachtoffer was geworden van een groepsverkrachting.

De Uberchauffeur die verdacht wordt van de verkrachting is gisteren na een klopjacht van twee dagen opgepakt in de staat Uttar Pradesh, op zo'n 150 kilometer van New Delhi. De man van 32 werd eerder al vervolgd voor verkrachting maar werd toen vrijgesproken.