Israël vat grafrovers bij de Dode Zee bij de lurven

Bij een woestijngrot vlak bij de plek waar de beroemde rollen van de Dode Zee zijn gevonden, heeft de Israëlische politie een bende grafrovers op heterdaad betrapt en opgepakt. Dat melden de Israëlische autoriteiten. De dieven hadden tal van eeuwenoude artefacten bij zich.
Een fragment van de rollen van de Dode Zee.

De dieven werden betrapt toen ze de archeologische site die bekendstaat als "De grot van de schedels" in de buurt van de Dode Zee verlieten. De afgelegen streek krijgt regelmatig grafrovers over de vloer. Het was immers een vluchtoord voor joodse rebellen tijdens de Romeinse overheersing. Zij lieten een schat aan voorwerpen achter, gaande van schoenen tot beschreven papyrusvellen.

De beroemdste overblijfselen zijn de befaamde rollen van de Dode Zee die tussen 1947 en 1956 in de regio zijn teruggevonden. Ze bevatten de oudste gekende kopieën van vele Bijbelse teksten evenals seculiere teksten die verwijzen naar het leven in de 1e en de 2e eeuw na Christus.

Luizenkam

De grafrovers die de Israëlische politie nu heeft onderschept, werden veeleer bij toeval opgemerkt toen reddingswerkers een oefening in de woestijn uitvoerden en verdachte bewegingen in de buurt van een grot zagen.

Bij hun arrestatie hadden de dieven tal van eeuwenoude gestolen artefacten bij zich, waaronder een tweeduizend jaar oude luizenkam. Volgens de autoriteiten hebben ze bij hun rooftocht "enorme schade" aan de archeologische site toegebracht.