Kosovo heeft, na een half jaar, weer een premier

De twee grootste partijen van Kosovo hebben zes maanden na de verkiezingen een coalitieakkoord gesloten. De van oorlogsmisdaden verdachte PDK-leider Hashim Thaci, premier sinds 2007, moet de baan ruimen voor oppositieleider Isa Mustafa. Thaci's Democratische Partij van Kosovo blijft wel mee aan de macht. De 63-jarige Mustafa staat aan het hoofd van de LDK, de Democratische Liga van Kosovo.

Wat het akkoord tussen de twee partijen met "democratie" in hun blazoen behelst, werd niet gezegd. Deze namiddag moet ook het parlement in Pristina aan het werk om een parlementsvoorzitter te kiezen. Die stap is onontbeerlijk in de vorming van een nieuwe regering.

De nieuwe coalitie beschikt over een meerderheid van zeven zetels in het 120 zetels tellende parlement. Precies zes maanden geleden, op 8 juni, veroverde de PDK 37 zetels en de LDK dertig.

Door in zee te gaan met de PDK, laat Mustafa vier kleine partijen in de steek met wie hij daags na de verkiezingsslag een regeringsalliantie had gevormd. Die poging om de controversiële Thaci, ex-bevelhebber bij de UCK, van de macht te verdrijven, verliep evenwel zonder succes. Thaçi werd gered door de grondwet, die stipuleert dat de oppositie, zelfs als zij een parlementaire meerderheid heeft, niet kan regeren zonder de partij die de hoogste verkiezingsscore -de PDK, dus- heeft behaald.