Movement X van Abou Jahjah protesteert aan kabinet Francken

Aan het kabinet van Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, hebben een twintigtal leden van Movement X, de burgerbeweging van Abou Jahjah, een protestactie gehouden. Ze eisten er het ontslag van de staatssecretaris, die ze een racistische politiek en extreemrechtse sympathieën verwijten. Francken zelf reageerde op de website Newsmonkey erg gepikeerd op de actie.

De actievoerders stonden eerst in de neutrale zone, op de hoek van de Wetstraat met de Hertogstraat, maar ze werden door de politie met zachte dwang naar de hoek van de Wetstraat met de Regentlaan gebracht.

De betogers riepen leuzen als "Meerwaarde Theo Francken zero" of "Geen plaats voor fascisten in de regering". Niet alleen de staatssecretaris zelf moest het ontgelden, ook zijn partijgenoten Jan Jambon en Liesbeth Homans werden als racisten en fascisten bestempeld.

"We staan hier uit solidariteit met de verschillende vakbonden die vandaag staken uit protest tegen de regeringsmaatregelen", zei Dyab Abou Jahjah.

"Ons stakingspiket is tegelijkertijd een signaal tegen het beleid van de staatssecretaris en tegen zijn uitspraken, zowel in het verleden als vandaag. Zelfs zijn beleidsnota is racistisch geïnspireerd. Onze strijd tegen racisme en discriminatie, voor meer gelijkheid, is perfect complementair met de sociaal-economische strijd die de vakbonden voeren."

"Ervaringsdeskundige van lakse PS-migratiebeleid"

Abou Jahjah die de actie van vandaag gisteren had aangekondigd op Facebook kreeg meteen lik op stuk van Francken zelf die enkel bij de site Newsmonkey wenste te reageren.

"Hij (Abou Jahjah, red.) is natuurlijk een ervaringsdeskundige van het lakse PS-migratiebeleid: binnengekomen met een leugenachtig asielverhaal, vervolgens gehuwd met een goedgelovige Vlaamse, via de lakse oude gezinsherenigingswet verblijfspapieren gekregen en onmiddellijk erna gescheiden, maar de dans ontsprongen want al Belg geworden via de nog laksere Snel-Belgwet. Goed dat "wij Zweden" al die lakse wetten hebben afschaft/verstrengd. Altijd paraat om de maatschappij een dienst te bewijzen ;-)."

Volgens de woordvoerster van Francken reageerde de staatssecretaris zo persoonlijk omdat de aanval van Abou Jahjah eveneens erg persoonlijk was. De vroegere AEL-leider noemde Francken op Facebook gisteren "Franckenstein". Op Twitter noemt hij de reactie van de staatssecretaris nu "zwak en kinderachtig".

Meest gelezen