Rijksmuseum Amsterdam krijgt miljoenenschenking

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een miljoenenschenking gekregen voor de aanschaf van Hollandse en Vlaamse tekeningen en aquarellen van voor 1900. De schenking komt van de nazaten van hoogleraar kunstgeschiedenis I.Q. van Regteren Altenan, die daarvoor een speciaal fonds hebben opgericht.

Het gaat om een vermogensfonds. Het Rijksmuseum zal het bewuste kapitaal dus niet mogen uitgeven, maar de rente die het ontvangt van dat kapitaal wel. Op die manier zou het museum zo'n 50.000 euro per jaar kunnen uitgeven. Een bedrag dat in de loop van de jaren enkel maar zal toenemen.

De schenking is de grootste die het Rijksmuseum ooit heeft gekregen met een specifiek doel sinds de Tweede Wereldoorlog. "Het museum heeft een van de grootste collecties Nederlandse tekeningen in de wereld", zegt directeur Collecties Taco Dibbits aan NOS. "Wij zijn ongelooflijk blij dat we dankzij dit fonds aankopen kunnen doen op het gebied van Nederlandse en Vlaamse tekenkunst."

Professor I.Q. van Regteren Altena was jarenlang docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed tijdens zijn leven ook meerdere schenkingen aan het Rijksmuseum.