Schilder Karel Dierickx overleden

De Gentse schilder Karel Dierickx is afgelopen weekend overleden na een korte ziekte. Hij werd 74. Volgens minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) verliest de schilderkunst "een schilder pur sang".

Karel Dierickx is niet meteen de bekendste naam binnen de Vlaamse schilderkunst, maar wordt wel beschouwd als een eminence grise. De Gentenaar was 25 jaar lang regent plastische kunsten aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten. Hij gaf onder meer les aan Yves Beaumont, Wim Delvoye, Jan Van Imschoot en Jan Van Oost.

De ruggengraat van het werk van Dierickx bestaat uit klassiekers als landschappen, stillevens en portretten.

"Wat me in hem aantrok, is zijn onaffe schilderstijl", zegt Gatz in een persbericht. "Een schilderij mocht niet perfect zijn. Er moest nog iets wringen, anders was het saai. Die stijl tekent een levenshouding die me persoonlijk ook aanspreekt."

Het werk van de Gentse schilder was onder meer te bewonderen op de Biënnale van Venetië in 1984 en in tal van tentoonstellingen en kunstbeurzen in binnen- en buitenland. Momenteel zijn zijn kunstwerken ook te zien in de tentoonstelling "De zee - salut d'honneur Jan Hoet".

Archiefbeelden uit "Kunst en kunst maken" uit 1984, waarin een aantal schildertechnieken voorgesteld worden. Karel Dierickx, die samen met zijn zoontje in zijn atelier werkt, legt uit waarvoor hij gouache of plakkaatverf gebruikt.

Karel Dierickx, "Movement", 2013