Vakbonden willen verlengingen spelen: ook in 2015 mogelijk acties

Als de centrumrechtse regeringen hun beleid niet enigszins bijschaven, dan gaan de vakbonden door met hun acties, ook na de nationale stakingsdag van 15 december. De socialistische overheidsvakbond ACOD heeft daarvoor een stakingsaanzegging voor onbepaalde duur ingediend. Ook de christelijke vakbond ACV waarschuwt voor verlengingen. Het ziet er dus naar uit dat we na een hete herfst ook een heet begin van 2015 kunnen verwachten.

Met de aanzegging wil de ACOD de druk op de regering houden om het beleid aan te passen inzake het openbaar ambt en de autonome overheidsbedrijven. Het gaat dan om maatregelen inzake het pensioen en het niet vervangen van ambtenaren die met pensioen gaan.

De stakingsaanzegging zou ingaan vanaf 16 december -de dag na de geplande nationale actiedag- en geldt voor onbepaalde duur, aldus de ACOD. Met de stakingsaanzegging wil de ACOD ook toekomstige stakingsacties van haar leden in de verschillende overheidssectoren dekken. Het gaat dan om de NMBS, de politie en de gevangenissen.

De vakbond is dus van plan om ook na 15 december verder actie te blijven voeren. Samen met de rest van de socialistische vakbond wil de ACOD na de nationale staking van volgende maandag een evaluatie maken. "Als de federale regering de vakbonden niet tegemoet komt, zijn nieuwe acties onvermijdelijk", zegt Chris Reniers, voorzitter van de ACOD. ABVV-topman Rudy De Leeuw luidde die bel al eerder zondag in "De zevende dag": "De regering creëert geen enkele marge om de maatregelen terug te schroeven. Zolang die vrijheid ontbreekt, zullen de vakbonden op straat blijven komen."

"Druppelsgewijs laten aanvoelen", zegt ACV

Marc Leemans van de christelijke vakbond ACV waarschuwt de regering dan weer dat de acties zullen blijven duren totdat de regering luistert naar de stem van de vakbonden. 

"De regering voelt deze acties. We gaan hen druppelsgewijs laten blijven voelen dat het anders moet". Leeman vindt het jammer dat er actie gevoerd moet worden, maar legt de schuld daarvoor bij de regering "die niet naar ons wil luisteren" en "een besparingspolitiek voert op de kap van de gewone man".

"De overheid wil de openbare diensten amputeren met 3 miljard euro maar niet de rijken; die zullen dat als laatste voelen", zegt hij. Ironisch voegt hij er aan toe dat deze regering toch al een taxshift heeft doorgevoerd "van zij die hebben naar zij die niets hebben". 

Van Eetevelt: "Gijzelingsactie"

Volgens Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo, komt de actie van de ACOD neer op een "gijzelingsactie."

"De verkiezingsuitslag is niet wat zij gehoopt hadden. Nu proberen ze met een gijzelingsactie de overheidsbedrijven plat te leggen", luidt de commentaar van de Unizo-topman. "Hier zijn geen goede woorden voor. Dit is onaanvaardbaar."