Vanochtend mogelijk nog treinvertragingen tijdens ochtendspits

Volgens Infrabel, de beheerder van het spoorwegennet, zal de staking ook vandaag nog voelbaar zijn. "Dit is de zwaarste van de regionale stakingen tot nu toe geweest", klinkt het. "Vertragingen tijdens de ochtendspits zijn dus zeker niet uitgesloten."
Onder meer het Hermann-Debrouxviaduct was bijna een hele dag afgesloten.

"De ervaring leert ons dat er de dag na een 24 urenstaking nog altijd wat hinder is voor de treinreizigers", zegt woordvoerder Frédéric Petit. "Ook voor dinsdagochtend sluit ik dus niet uit dat er mogelijk hier en daar afgeschafte treinen zijn, en wat kleine gevolgsvertragingen. Dit is ook de zwaarste van de regionale stakingen tot nu toe geweest", besluit Petit."

Derde provinciale staking

De vakbonden voerden gisteren voor de derde maandag op rij actie tegen de besparingen van de regeringen. Dat bracht de hele dag verkeersproblemen met zich mee.

Abonnees van De Lijn of de MIVB die op de provinciale (of algemene) stakingsdag geen bus of tram konden nemen, moeten overigens niet op een compensatie van de vervoersmaatschappij rekenen.

Bij de spoorwegmaatschappij NMBS bestaat er wel een regeling, zij het onder voorwaarden. Wie een los ticket kocht toen al bekend was dat er gestaakt ging worden, is er wel aan voor de moeite. Abonnees worden wel vergoed, op voorwaarde dat hun trein effectief niet reed of minstens 60 minuten vertraging had.

Versperringen op de weg

Ook op de weg werd heel wat hinder verwacht, maar die bleef al bij al beperkt. Op enkele grote invalswegen naar Brussel stonden de hele dag filterblokkades. De laatste blokkades zijn intussen opgeheven, op enkele na. Aan de ingang van een kleine bedrijvenzone aan de Woluwelaan in Diegem blijven een 20-tal vakbondsmilitanten actievoeren tot 22 uur vanavond. Op de bedrijvenzone bevinden zich vestigingen van de koeriersbedrijven DHL en UPS en van het callcenter In2com. Ook voor het gebouw van DHL Pharma in Ternat staat er nog steeds een filterblokkade.

Vanmorgen werden 19 leden van de Franstalige organisatie Jeunes organisés et combatifs (JOC) administratief aangehouden. Zij hadden een blokkade opgezet aan de Brusselse Nieuwstraat, langs de kant van het Rogierplein.

Onder meer het Hermann-Debrouxviaduct was gesloten voor het verkeer. Het verkeer was ook onderbroken ter hoogte van de Delhaize aan Dikke Beuk. Er waren omleidingen ingericht. De hoofdstad uitrijden ging dan weer heel wat vlotter..