Vliegtuigen vertrekken op Zaventem zonder bagage of catering

Op de luchthaven van Zaventem vertrekken de vluchten zonder bagage, en meestal ook zonder catering aan boord. Dat komt doordat het luchthavenpersoneel volop gehoor geeft aan de oproep om mee te staken. De hinder blijft relatief beperkt omdat heel wat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten op voorhand hebben geannuleerd.

Volgens Nathalie Van Impe van Brussels Airport is bijna de helft van de vluchten afgelast. "Omdat we voldoende gecommuniceerd hebben in de afgelopen weken zijn er geen passagiers gestrand", zegt Van Impe. Heel wat luchtvaartmaatschappijen zijn uit voorzorg uitgeweken naar andere luchthavens in ons land. "Maar Brucargo is daarentegen wel helemaal afgesloten." Aan de paspoort- en handbagagecontrole zouden er geen problemen zijn.

Ook de luchtverkeersleiders bij Belgocontrol zijn aan de slag gegaan. "Er zijn nog geen acties, al kan dat in de loop van de dag nog veranderen", zegt Dominique Dehaene van Belgocontrol.

"Op 15 december ligt hele luchthaven plat"

Bij de liberale, christelijke en socialistische vakbond spreken ze van een succes. "De helft van de vluchten is geannuleerd. En er zijn ook veel vertragingen omdat heel wat personeel van de incheckbalies het werk heeft neergelegd", zegt Thierry Vuchelen van ACLVB.

“Het catering- en bagagepersoneel is voor 90 procent aan het staken, de check-in voor bijna 75 procent, dus dit is een algemene mobilisatie. De bagage kan sowieso niet mee. De vliegtuigen die vertrekken, vertrekken meestal ook zonder catering”, aldus Vuchelen. Reizigers nemen best alleen handbagage mee.

Daarnaast zijn er winkels en zaken op de luchthaven niet geopend. "Ook hier is heel wat personeel niet komen opdagen", zegt Olivier van Camp van BBTK. "Maar de hinder van deze actiedag valt nog goed mee. Op 15 december zullen we heel de luchthaven platleggen."