Will Tura: "Zingen voor een overleden vorst doe je maar 1 keer in je leven"

Het leverde beklijvende beelden op toen Will Tura ruim twintig jaar geleden tot twee keer toe een lied zong op de begrafenis van koning Boudewijn. Herhaalt de geschiedenis zich komende vrijdag bij de uitvaartplechtigheid van koningin Fabiola? "Ik heb nog niks gehoord", zegt de zanger. "Waarschijnlijk zal het Hof het mij niet nogmaals vragen."
BELGA/VAN ASSCHE

"Hoop doet leven" en "Ik mis je zo". Die nummers bracht Will Tura ten berde tijdens de begrafenis van koning Boudewijn op 7 augustus 1993. De beelden van het aparte optreden zijn doorheen de jaren tot het collectieve geheugen gaan behoren.

"Het was een bijzonder grote eer dat het Hof mij vroeg", vertelt hij aan onze redactie. "Dat gebeurde al kort na het overlijden van de koning. Ik zat toen met mijn vrouw en kinderen in het zuiden van Frankrijk. Ik heb niet geaarzeld, maar het leverde me wel veel stress op."

Heeft de zanger in de aanloop naar de begrafenis van koningin Fabiola komende vrijdag weerom een koninklijk verzoek ontvangen om tijdens de plechtigheid te zingen? "Ik heb nog niks gehoord", klinkt het. "Zingen voor een overleden vorst doe je maar 1 keer in je leven", voegt hij er berustend aan toe.

"Als ze het toch vragen, dan doe ik het. Een dergelijk verzoek kan je niet weigeren. Maar waarschijnlijk zal het Hof het mij niet nogmaals vragen."