60-jarige Merkel herkozen als CDU-voorzitter

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is voor de achtste keer verkozen als voorzitten van haar partij, de Christendemocratische Unie (CDU). Op het partijcongres in Keulen kreeg ze 96,72 procent van de stemmen. Dat is 1,2 procent minder dan in 2012, maar nog altijd een overweldigende score die aantoont dat ze oppermachtig blijft in de partij.
AFP

Merkel was overigens de enige kandidaat om zichzelf op te volgen. De domineesdochter uit de voormalige DDR is intussen al 14 jaar CDU-voorzitter. Ze volgde Helmut Kohl op, die haar wal eens smalend "das Mädchen" (het meisje, nvdr.) noemde, en was de eerste vrouw aan het hoofd van de grootste partij van Duitsland.

In haar toespraak tot het CDU-congres benadrukte ze dat de Duitse economie sterk blijft en wees ze erop dat er volgend jaar geen geld méér zal moeten worden geleend, voor de eerste keer sinds 1969. "De staat heeft decennia lang boven zijn stand geleefd en wij maken daar nu een eind aan", zegt Merkel.

Zelf is ze intussen al negen jaar lang bondskanselier.