"Deze soort culturele onwetendheid is tenenkrommend"

"Dit is Afrika, niet een andere planeet." Met die woorden hekelt William Pooley het liefdadigheidsinitiatief Band Aid 30 ten voordele van de strijd tegen ebola. De Britse hulpverlener raakte zelf met het virus besmet, maar overleefde de ziekte.
PA Wire/Press Association Images

Vorige maand verscheen de single "Do they know it's Christmas?" van Band Aid 30, een liefdadigheidsinitiatief door Bob Geldhof aangestuurd en met de medewerking van tal van andere beroemdheden. Bedoeling is geld in te zamelen ten voordele van de strijd tegen ebola in West-Afrika, maar het lied wekt minstens evenveel ergernis als bewustwording op.

Ook Pooley voelt weinig voor het nummer, zo vertelde hij aan de Radio Times. Nochtans is de hulpverlener een ervaringsdekundige in elke betekenis van het woord: hij verzorgde afgelopen zomer ebolapatiënten in Sierra Leone tot hij zelf met het virus besmet raakte. Eenmaal terug in het Verenigd Koninkrijk genas hij.

"Dit is Afrika, niet een andere planeet", zei hij vanuit Sierre Leone waarnaar hij inmiddels is teruggekeerd om zijn werk verder te zetten. "Ze vragen zich af of Afrikanen weten dat het Kerstmis is. Mensen leiden hier heel gewone levens en doen normale dingen. Deze soort culturele onwetendheid is tenenkrommend. Ze zingen over "de dood in elke traan", het is er wat over."

Ook in ons land was eerder kritiek op de single te horen. Zo stelde zanger Sioen dat Band Aid 30 vooral aandacht aan de deelnemende artiesten besteedt.