"Farid Le Fou is tot begin volgend jaar een vrij man, zoals u en ik"

Farid "le Fou" Bamouhammad (46) mag deze week het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel verlaten. Daar was hij vorige week opgenomen nadat een rechter hem voorlopig had vrijgelaten om medische redenen. Nu mag hij zeker tot begin volgend jaar gaan en staan waar hij wil, bevestigt zijn advocaat Marc Nève aan deredactie.be. Opmerkelijk, want Bamouhammad is een gevaarlijke en meermaals veroordeelde crimineel.

Hij is al verschillende keren veroordeeld, onder meer voor gijzeling en moord. In de gevangenis kreeg hij de bijnaam "le Fou" (de zot) omdat hij steeds heel wat onrust creëerde binnen de gevangenismuren. Hij werd daarom al tientallen keren overgeplaatst. In 2005 hield hij 33 uur lang zijn schoonmoeder en schoonzus gegijzeld tijdens zijn penitentiair verlof. Farid Bamouhammad is iemand "die men beter niet als vijand heeft", omschrijven de gerechtspsychiaters hem. Uitgerekend die man is zeker tot begin volgend jaar vrij. Hoe kan dat?

"Mijn cliënt is psychisch niet in staat om naar de gevangenis terug te keren", zegt advocaat Marc Nève. Hij baseert zich daarvoor op nieuwe deskundigenverslagen. "Hij is psychisch zwaar geteisterd en dat voor een lange termijn." Enkele maanden geleden ging Bamouhammad in hongerstaking en sindsdien ging zijn gezondheid er sterk op achteruit. Vorige week werd hij - zonder bewaking - opgenomen in het ziekenhuis. Een rechter in Luik had hem daartoe voorlopig vrijgelaten om medische redenen.

Maar Bamouhammad mag deze week wel al het ziekenhuis verlaten, als een vrij man. "Er zijn twee aspecten aan de gezondheidsproblemen van mijn cliënt", zegt advocaat Marc Nève. "Je hebt het fysieke aspect, maar ook het psychische aspect. Bamouhammad moet verzorgd worden", verklaart meester Nève aan deredactie.be.

"Daar waar de pers hem niet zal vinden"

Tegen de beslissing om Bamouhammad voorlopig vrij te laten, heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) eerder al verzet aangetekend. Vandaag wordt die zaak behandeld. "Maar nu zal enkel de agenda bepaald worden, gepleit wordt er vermoedelijk pas in januari volgend jaar. Tot dan is Bamouhammad een vrij man, net als u en ik", verduidelijkt meester Nève. Het kabinet van Geens wacht de beslissing over het verzet af vooraleer commentaar te geven op de uitspraken van de advocaat van Bamouhammad.

Zelfs al draait die procedure uit op een beslissing in het voordeel van Farid Bamouhammad, dan nog is hij niet definitief een vrij man. Daarover moet de strafuitvoeringsrechtbank dan later nog beslissen, zegt zijn advocaat. In principe moet Farid Bamouhammad een celstraf uitzitten tot 2026.

Waar Farid "le Fou" Bamouhammad in de tussentijd zal verblijven, kan zijn advocaat niet zeggen. "In elk geval daar waar de pers hem niet zal kunnen vinden." Volgens meester Nève heeft zijn cliënt wel "geen enkele reden om België te verlaten".